MARATONGUIDEN 2024
TIPS OCH TEST

MARATONGUIDEN 2024

ALLT FÖR DITT MARATON

LADDA FÖR MARATON!

Nu börjar maratonsäsongen och oavsett om du laddar för ditt första maratonlopp eller om du är en rutinerad maratonräv är det viktigt att du är så bra förberedd som möjligt inför tävlingsdagen. Vi har här listat allt du behöver inför och under loppet, både prylar och tips, för att du ska kunna fokusera fullt på löpningen och din prestation!

LÖPARSKORNA

Det absolut viktigaste är vad du har på fötterna. Rätt skor hjälper dig både att maximera din prestation och undvika skador. Vi på Löplabbet har 40 års erfarenhet av att prova ut precis vilka skor som passar dig och din löpstil. På ett maratonlopp är det viktigt att både hitta skor som du får ett extra driv av men samtidigt är snälla mot kroppen så att du kan hålla ihop alla 42 195 metrarna in i mål. Som tur är har utvecklingen gått framåt rejält de senaste åren och dagens tävlingsskor är både snabba och skonsamma.

Här nedan hittar ni några av våra favoriter för maraton och trycker ni på länken kan ni botanisera bland alla våra tävlingsskor. Bor du nära en Löplabbetbutik rekommenderar vi er att besöka oss och testa ut vilka skor som matchar dig bäst med våra kunniga säljare och utprovningsprocess!

KLICKA HÄR FÖR FLER TEMPOSKOR

ENERGI

Energiintaget under ett maratonlopp är något många slarvar med men som spelar en stor roll i hur bra du kan prestera. En bra energiplan kan vara skillnaden mellan att flyga fram sista milen mot att ”bonka” eller springa in i väggen. Ett bra riktmärke är att försöka få i sig runt 90 gram kolhydrater per timme du håller i gång. Det innebär i runda svängar 4 gels, några bars eller en 500 ml Maurten 320-sportdryck per timme. Energi från gels och sportdryck är det lättaste för kroppen att ta upp snabbt men vid lång ansträngning kan det vara gott att få i sig något fast också och då kan en energibar vara lösningen. Försök att börja med energiintaget redan efter 20 minuter och följ sedan principen lite och ofta. Hellre lite energi var 15–20:e minut än mycket energi en gång i timmen. Vi har energi från Umara, Maurten, Enervit och Vitargo. Ett tips kan vara att testa de produkter du tänkt använda på träning innan för att veta att de fungerar bra för dig och din mage. Ett bonustips är att ladda inför loppet med lite extra kolhydrater. Ät som vanligt men lägg till några Presport från Enervit eller ladda med lösgodis kvällen innan.

KLICKA HÄR FÖR MER ENERGI

KLÄDER

Både när du tränar inför ett maraton och under loppet är det viktigt att du har rätt kläder som är anpassade för löpning och det väder du springer i. När det är varmt är våra tunna linnen och shorts bra och vid kallare temperaturer har vi ett stort urval av tajts och tröjor. Alla kläder vi säljer är utformade för att ge dig maximal rörelsefrihet och samtidigt hålla dig torr och bekväm. Glöm inte att använda underkläder i funktionsmaterial för att undvika skav och en bra Sport-BH är ett måste om du är kvinna.

HÄR HITTAR DU ALLA VÅRA KLÄDER

 

KEPSAR OCH SOLGLASÖGON

En bra keps är skönt att ha när det är soligt ute men hjälper även att hålla borta regn från ansiktet när det är busväder. Välj gärna en vit keps vid varmt och soligt väder. Ett bonustips är att blöta ner kepsen ordentligt med en svamp riktigt varma dagar då det hjälper dig att hålla kroppstemperaturen nere på ett bra sätt.

Vid soligt väder är det även skönt med löparglasögon för att kunna springa helt avslappnat och skydda ögonen mot UV-strålarna. Vi har många lätta och smidiga och snygga varianter från Bliz, Spektrum och Nike.

KEPSAR           SOLGLASÖGON

 

STRUMPOR

För att fötterna ska må bra och undvika skavsår och blåsor är det viktigt att du väljer rätt strumpor. Vi har ett stort utbud av löparstrumpor i olika material och längder, så att du kan hitta en modell som passar just dig och dina behov. Ett par tunna löparstrumpor i funktionsmaterial dedikerade för tävlingsdagen kan göra att du känner dig mer redo för race. Är du känslig för skavsår rekommenderar vi dubbelstrumpor där skavet kommer mellan membranen i strumpan i stället för mot huden. Vid skav mellan tårna kan våra tåstrumpor från Injinji passa bra. Vi har också kompressionsstrumpor för dig som vill skydda vaderna lite extra.

Ett bonustips vid skavsår både på fötter och på andra ställen på kroppen är att använda Bodyglide. Det är ett stick som du stryker på utsatta ställen för att minska friktion och nötning. Perfekt varma dagar under armar, i ljumskar och på fötter.

VÄLJ OCH VRAKA BLAND ALLA VÅRA STRUMPOR

KLOCKOR

Slutligen kan ett sista bra tips för motivationen vara att springa med en löparklocka så att du kan hålla koll på fart, puls, teknik och mycket mer. En kul funktion på de flesta nya löparklockor är att du kan dela en live-länk så att dina nära och kära kan följa hur det går för dig i realtid. Botanisera bland våra klockor här:

Se till att ha kul nu, njut av träningen inför loppet och stort lycka till på tävlingsdagen!

KLICKA HÄR FÖR ATT HITTA DIN NYA KLOCKA

TILLBEHÖR

Ett maraton är tufft, men med enkla och smarta produkter kan man spara mycket möda och värk. Ett stift mot skavsår, en smidig mobilhållare eller en skön massagerulle kan alla bidra till att lyfta upplevelsen och låta dig springa ditt lopp utan besvär. Du hittar alla dessa nödvändiga asseccoarer hos oss.

Kika på vårt antiskav, träningsredskap eller mobilhållare

Andra 'TIPS OCH TEST' inlägg