ALLT FÖR DITT MARATON
En fot innehåller 26 ben, 20 muskler, 33 leder och 106 ledband. Med tanke på det är det ganska självklart att foten behöver träning.
Löplabbet ger dig tre konkreta tips för att klara dig ifrån att bli skadad. Att bli skadad och inte kunna springa är väldigt frustrerande oavsett vilken nivå man befinner sig på.
Att löpträna på vintern är en fantastisk upplevelse, men det förutsätter att du har rätt utrustning och anpassar dig efer vädret. Jörgen och Linnéa ger sina bästa råd om hur du klarar av vinterlöpningen på bästa sätt.
BestGrip dubbar för skor används med fördel för att radikalt förbättra greppet på hala underlag vintertid samt löpning i tuff terräng eller i skog.
Vi får många frågor om hur man ska klä sig när man löptränar under de lite kallare månaderna. Det skiljer sig givetvis var i Sverige man bor, hurdant vädret är och hur och var du ska springa. Kläder är också väldigt personligt. Men det finns några tumregler att utgå ifrån.
På löplabbet hittar du många många varianter av löpskor som är anpassade för lite vintrigare förhållanden. De viktigaste egenskaperna för en vinterlöpsko är greppet och ovandelens förmåga att stå emot snö och slask. Det finns både dubbade och odubbade skor för vinterlöpning. De dubbade skorna har dubb av hårdmetall som är väldigt slitstarka, greppet är fantastiskt men det kan upplevas lite obehagligt att springa på ”ren”asfalt med dubbade skor, underlaget på löprundan varierar ju ofta. De odubbade skorna har en slitsula som är anpassad för vinterförhållanden, dels är mönstret oftast lite grövre men framförallt är gummiblandningen mycket mjukare. Låt er inte luras av ett häftigt mönster i sulan, det är gummit som gör den stora skillnaden. Det finns det oändligt många variationer på underlag under vintern, dels beroende på vart i vårt långa land man bor, men även beroende på tidpunkt och närmiljö. Utgå från hur din löpning och miljö ser ut när du väljer vinterlöpsko, ska du mestadels springa i en storstad kanske inte behovet av metalldubb är lika stort som i skogen. Ingen springer som du.
Victor Urquhart Smångs har på kort tid närmat sig Sverigeeliten på främst 10km. Vi möter honom vid Djurgårdsbrunnskanalen - ett ställe där han avverkat många intervallpass. På meritlistan finns en 10:e plats på årets SM-milen. I höst kommer han göra en premiärsatsning på halvmaran där han hoppas komma högt upp i årets Sverigestatistik.
Carolina är idag en av Sveriges främsta maratonlöpare med sikte mot OS Paris 2024 som sitt stora mål. I sommar väntar dock först ett VM i USA. Hon har haft snabb utveckling från att vara motionärslöpare 2018 till att bli olympier 2021. Idag kombinerar hon sin satsning med att arbeta som AT läkare.
Sarah Lahti är en av Sveriges mest framgångsrika löpare. Hon växte upp i Klippan och har numera sin bas i Holland sedan 8 år tillbaka. Löplabbet träffar Sarah en vårig marsdag i Buytenpark, Zoetermeer - ett område där hon ofta lägger sin distansträning.
Fanny Borgström är en 27-årig svensk löpare bosatt i Duved, precis utanför Åre. Fanny springer helst i blöt och lagom stökig terräng, med stor variation av höjdmetrar, helst runt 50 km och i inspirerande miljöer. På meritlistan finns ett EM silver i Skyrunning, två vinster på KIA Fjällmaraton och topp5 i Golden trail series. Målet 2022 är att komma tillbaka i tävling till augusti efter en tidigare operation. Att få känna att jag får konkurrera på rättvisa premisser och ge mitt allt utan att känna mig begränsad. Mina favoritskor hittar jag i TNF Flight Serie, Flight Vectiv när jag är ute efter fart och Enduris när jag prioriterar komfort.
Sara Christiansson är en svensk löpare som under de senaste året satsat mot 5000m på bana. I kombination med bansäsongen så prioriteras även terrängsäsongen som genomförs varje höst. 2021 så hoppas hon på att få en stabil säsong med en hög lägsta nivå! De stora målen är att bli uttagen till Lag-EM, SM samt Finnkampen. Förutom de här målen så ser hon fram emot att får tävla igen och förhoppningsvis få känna stödet och hejaropen från publiken på tävlingsarenan igen.
Ökad träningsvolym med distanslöpning – en nyckel till prestationsutveckling för många löpare. Distansträning och träningsvolym hänger ihop. Det är distansträningen, lugna korta pass upp till långpass, som bygger träningsvolym och grund. - Ökad volym via mer distans är för de allra flesta löpare en väg att förbättra prestationsförmågan. Visst finns det viss ökad risk för överbelastning vid ökad distansträning, rätt planerad träning och bra skor är en nyckel att klara ökningen och tillgodogöra sig träningen. När man väljer skor för distansträning tycker vi att man ska prioritera passform, komfort och dämpning. När det kommer till stabilitet och pronationsstöd beror det på löpsteg och erfarenhet, men även på hur långa träningspassen är, ju längre du springer desto tröttare blir muskler och mer stabilitet kan vara nödvändigt. Vi vill betona att pronation inte är något dåligt eller farlig, det är en naturlig rörelse som i de flesta fall inte behöver justeras, samtidig är det viktigt att veta att skor med pronationsstöd kan vara nödvändigt och hjälpa många löpare att hålla skador borta.
I samarbete med The North Face mötte vi upp Johanna och Anders i skogarna i Skatås, Göteborg. Vi sprang i den fina och utmanade terrängen och snackade traillöpning, som tur var hade vi med kameran så vi kunde dela med oss av vår upplevelse. Johanna Widarsson Norbeck har en bakgrund som framgångsrik traillöpare men satsar nu på mer traditionell löpning där hon redan visat att hon är att räkna med. Anders Szalkai är en av Sveriges mest meriterade maratonlöpare som ska utmana sig med att byta ut asfalten mot rötter, stenar och lera. Anders har Kullamannen 100 Miles som närmaste utmaning. Det blev ett intressant samtal som vi tror många löpare som vill prova på traillöpning kan få ut mycket av, kika på filmen nedan.
Ulf startade sin karriär som tränare redan som 11-åring. Nu tränar han Sveriges främsta medel- och långdistanslöpare, bla Mustafa Mohamed, Meraf Bahta och Johan Rogestedt. Samtidigt är han huvudtränare för Hälle IF. Ulf har varit involverad i landslaget sedan 1993 och är nu även ansvarig för Svensk Friidrotts Prestationscentrum för medel- och långdistanslöpning. Löplabbet träffade Ulf på Friidrottens Hus i Göteborg och hängde även med på några träningar med elitgruppen.
NEW BALANCE
Det är ett ganska vanligt missförstånd att pronation är något dåligt för ett löpsteg, det stämmer verkligen inte. Pronation är nödvändigt och naturligt och inget som måste korrigeras. Det finns givetvis löpare där man ser en korrelation mellan en kraftig pronation och skador, där kan man justera rörelsen, men det är minst lika viktigt att träna upp foten och muskler omkring. Det kan göras med både med träningsprogram för fötterna och genom att springa med en mer flexibel sko på de kortare/lätta löpturerna.
ADIDAS