LÖPLABBET FÖRKLARAR FEM VANLIGA LÖPSKADOR
Löplabbet ger dig tre konkreta tips för att klara dig ifrån att bli skadad. Att bli skadad och inte kunna springa är väldigt frustrerande oavsett vilken nivå man befinner sig på.
Ökad träningsvolym med distanslöpning – en nyckel till prestationsutveckling för många löpare. Distansträning och träningsvolym hänger ihop. Det är distansträningen, lugna korta pass upp till långpass, som bygger träningsvolym och grund. - Ökad volym via mer distans är för de allra flesta löpare en väg att förbättra prestationsförmågan. Visst finns det viss ökad risk för överbelastning vid ökad distansträning, rätt planerad träning och bra skor är en nyckel att klara ökningen och tillgodogöra sig träningen. När man väljer skor för distansträning tycker vi att man ska prioritera passform, komfort och dämpning. När det kommer till stabilitet och pronationsstöd beror det på löpsteg och erfarenhet, men även på hur långa träningspassen är, ju längre du springer desto tröttare blir muskler och mer stabilitet kan vara nödvändigt. Vi vill betona att pronation inte är något dåligt eller farlig, det är en naturlig rörelse som i de flesta fall inte behöver justeras, samtidig är det viktigt att veta att skor med pronationsstöd kan vara nödvändigt och hjälpa många löpare att hålla skador borta.
I samarbete med The North Face mötte vi upp Johanna och Anders i skogarna i Skatås, Göteborg. Vi sprang i den fina och utmanade terrängen och snackade traillöpning, som tur var hade vi med kameran så vi kunde dela med oss av vår upplevelse. Johanna Widarsson Norbeck har en bakgrund som framgångsrik traillöpare men satsar nu på mer traditionell löpning där hon redan visat att hon är att räkna med. Anders Szalkai är en av Sveriges mest meriterade maratonlöpare som ska utmana sig med att byta ut asfalten mot rötter, stenar och lera. Anders har Kullamannen 100 Miles som närmaste utmaning. Det blev ett intressant samtal som vi tror många löpare som vill prova på traillöpning kan få ut mycket av, kika på filmen nedan.
Det är ett ganska vanligt missförstånd att pronation är något dåligt för ett löpsteg, det stämmer verkligen inte. Pronation är nödvändigt och naturligt och inget som måste korrigeras. Det finns givetvis löpare där man ser en korrelation mellan en kraftig pronation och skador, där kan man justera rörelsen, men det är minst lika viktigt att träna upp foten och muskler omkring. Det kan göras med både med träningsprogram för fötterna och genom att springa med en mer flexibel sko på de kortare/lätta löpturerna.
I uthållighetsbaserade sporter är ett huvudmål med träningen att öka idrottarnas fysiologiska system för att arbeta med högre intensiteter. För att uppnå detta kombinerar konkurrenskraftiga idrottare stora träningsvolymer, inklusive träning med intensitetsnivåer i eller snabbare än tävlingsfarten.
Häng med Löplabbet när vi besöker Maurtens HQ i Göteborg.
Visst är det roligare att springa med rena och snygga skor, dessutom håller de längre om du ser till att ta hand om dom på rätt sätt. Tvätta aldrig skorna i tvättmaskinen, torka dom inte i torksåpet eller torktumlaren. Använd duschen, diskborste och ett milt tvättmedel.
Här finner du tre kanonbra tips på hur du kan knyta dina skor för att få till den ultimata passformen och känslan.