UPPLEV FARTEN OCH KÄNSLAN MED SPIKSKOR
TIPS OCH TEST

UPPLEV FARTEN OCH KÄNSLAN MED SPIKSKOR

HITTA RÄTT SPIKSKOR FÖR DIG

VARFÖR SPIKSKOR?

Det är inget som slår känslan av att flyga fram över tartanbanan i ett par snabba spikskor en solig sommardag. Friheten, greppet och farten är något du bara måste uppleva. Att springa på bana har många fördelar. Du har stenkoll på farten och sträckan och behöver inte förlita dig på en svajig GPS. Du får en helt platt sträcka utan några tvära svängar och slipper väja för hundägare, flanörer och cyklister. Framför allt känner du dig proffsigare som löpare. Om du inte testat springa på bana än är det dags att testa nu!

FÖRDELAR

Det går såklart att använda dina vanliga temposkor till banlöpning, men när du verkligen vill springa snabbt så saknar spikskor motstycke. Spikskorna är minimalistiska till designen för att reducera vikten till ett minimum. För att få en så bra löpkänsla som möjligt har spikskor en tightare passform än vanliga skor, många kör till och med utan strumpor i dom. Sulan är oftast tunn och styv vilket ger mycket känsla med underlaget och du får jobba med aktivt steg högt upp på fotbladet. Det överlägsna greppet du får när spikarna biter sig fast hjälper dig att glida i väg från dina konkurrenter.

BÖRJA FÖRSIKTIGT

Utvecklingen på spikskor senaste åren har gått snabbt. Den nya tidens skor är mer skonsamma än tidigare och med de responsiva och dämpande mellansulematerialen så får du både en prestationsförbättring och mer avlastning än tidigare. Trots detta är det mer slitsamt att springa i spikskor än vanliga skor, speciellt för underben och fötter. Dels på grund av att skon inte erbjuder lika mycket stöd eller dämpning men kanske framför allt för att man ofta springer snabbare än vanligt när man tränar i spikskor. Det är därför klokt att inte köra hela pass i spikskor, utan att börja med temposkor för att byta framåt slutet. Om du inte är en van banlöpare bör du undvika att springa mer än två kilometer sammanlagt i spikskor per pass. Om du har haft problem med vader, hälsenor eller baksida lår tidigare bör du vara extra försiktig och uppmärksam.

Det finns spikskor för alla typer av grenar och distanser. Hur vet du då vilka spikskor som passar dig? Vi ska försöka reda ut detta, häng med!

Allroundspikskon

Du som håller på med många olika friidrottsgrenar och vill ha en sko som passar till det mesta kan testa allroundspikskon. Det här är ofta den första spikskon för många ungdomar som börjat med friidrottsträning. De har relativt bra med dämpning och har fin stabilitet.

Sprintskor för sträckor på 60 m – 400 m.

Här är det maximal acceleration och fart som gäller. 100-metersfinalen är ofta den mest hypade grenen i friidrottsmästerskap. Sprintskor är också de spikskor som är mest extrema. De är superlätta, riktigt styva och har ingen häldel eftersom du springer på framfoten när du sprintar. De är tighta och smala i midjan för att bli så smidiga som möjligt. Ofta är ovandelen riktigt minimalistisk. Botanisera nedan bland våra alternativ för sprint.

Spikskor för medeldistans 800–1500 m.

Medeldistanslöpning är ett mellanting mellan sprint och långdistanslöpning. Hög fart under relativt lång tid och en snabbhetsuthållighet är det som krävs. 1500 m kallas ibland löpningens blå band och är en sträcka som det är mycket prestige i att vara bra på. Extra kul att vi nu har en nordisk löpare i Jakob Ingebrigtsen som världsledande. Spikskor för medeldistanser är en sko som har egenskaper från både sprintlöpning och långdistans. Det är lätta och snabba skor men de har också en full sula som ger lite dämpning. De är aningen mer stabila än sprintskorna. De här spikskorna kan också användas som allroundspikskor. Klicka in och läs mer på produkterna nedan.

Spikskor för Långdistanslöpning 3000 meter - 10 000 meter

Långdistanslöpning på bana är alla sträckor från 3000 meter och uppåt. Spikskor för långdistans är generellt mer flexibla och har en lite plattare sula. Det är ofta något färre spikar än på medeldistans och sprintskorna. För att ge stöd och dämpning till fötterna har de en hel sula med häldel och lite högre mellansula. De nya spikskorna är faktiskt riktigt skonsamma att springa i eftersom mellansulematerialen har blivit så bra. Det gör att spikskorna kan ha mer dämpning utan att bli tunga. Alla spikskor har tight passform men långdistansskorna har oftast lite mer plats för foten för att vara bekväma under längre tid. Nedan är några fina spikskor för de långa loppen på bana.

Spikskor för terränglöpning

Terrängspikskor liknar spikskor för långdistans. De har ofta en lite grövre mönstring på sulan och brukar ha runt 6 spikar. De är även mer hållbara och har mer stöd för hålfoten. I övrigt liknar de långdistansspiskor till uppbyggnaden och många använder vanliga spikskor med lite längre spikar när de tävlar i terränglöpning. Den terränglöpning vi pratar om här är den som sker på gräs och som det tävlas i på VM, EM, SM och DM.

Tips och regler

För några år sedan skapades nya regler för hur tjocka skorna får vara när du tävlar på bana. Det som gäller här är att sprintskor max får ha en höjd på mellansulan (Stack height) på 20 mm. Detta gäller upp till 800m. Från 800 meter och uppåt får skorna max vara 25 mm höga när det gäller banlöpning. Undantaget är de som tävlar i veteranklasserna. Där är i stället maxhöjden 30 mm på spikskor och 40 mm på vanliga skor oavsett sträcka. För att göra det ännu lurigare är det ibland en maxhöjd på spikarna. Den vanligaste spiken är 6 mm. Men vi har spikar från 5 mm till 18 mm. De längre spikarna används framför allt vid terränglöpning.

Andra 'TIPS OCH TEST' inlägg