HITTA DINA NÄSTA TRAILSKOR
TIPS OCH TEST

HITTA DINA NÄSTA TRAILSKOR

ALLT OM SKOR FÖR TERRÄNGLÖPNING

FÖRDELAR MED TERRÄNGLÖPNING

Terränglöpning, stiglöpning, skogslöpning och traillöpning – kärt barn har många namn. Vi samlar alla dessa under paraplybegreppet ”terräng”. Att komma ut i naturen och flyga fram över stock och sten ger en fantastisk frihetskänsla men också många fördelar för din löpning. Det är oftast skonsammare för kroppen då underlaget är mjukare men framför allt mer varierat vilket gör att du får anpassa steget och det blir mindre monotont. Du tränar balans och styrka i bålen, låren och i fotens småmuskler och får även en naturlig intervallträning då det oftast blir fler höjdmeter när du springer i skogen.

Trailskor är anpassade för detta med grövre mönstrade yttersulor, förstärkta ovandelar som inte drar åt sig vatten och ofta lägre höjd och drop på mellansulan för mer kontroll. I den här guiden hjälper vi dig att hitta rätt sko för just din terränglöpning. Alla våra terrängskor kan ni botanisera bland på länken nedan.

Alla våra terrängskor

DOOR TO TRAIL, SKOR FÖR HÅRDA, FASTA UNDERLAG

Många som vill börja testa på terränglöpning vill helst ha en sko som fungerar till alla typer av underlag. Det är praktiskt att kunna snöra på skorna och springa direkt från dörren till skogen och sen tillbaka. Då är underlaget ofta blandat med både hård asfalt, elljusspår och finare stigar. De terrängskor som passar bäst för detta har lite mer dämpning och en yttersula med bra grepp men inte för djup mönstring så att de blir obekväma på hårda underlag. Komforten blir viktigare än att de är superstabila och därför är ofta dessa skor lite mjukare i ovandelen.

Här nedan listar vi de skor vi tycker passar bäst för denna typ av löpning.

Allroundterränglöpning på stigar och spår

Det här är kanske den vanligaste typen av terränglöpning. Våra svenskar skogar kryllar av fina elljusspår och stigar att springa på. Underlaget kan vara mjukt och hårt, bark, packat grus eller skogsmark med lite rötter och stenar att navigera runt. Här är allroundterrängskon bäst. En mellanhög sula som ger dämpning utan att bli för klumpig. Lite grövre mönstring i yttersulan som ger fäste även när underlaget är mjukare och en stabil och förstärkt ovandel som håller foten säker när stigarna blir ojämna. De här skorna är kanske mest allround av alla terrängskor.

Följande skor tycker vi passar för den här typen av löpning.

Obanat, blött och tekniskt svår terräng

Det här är en riktigt rolig form av löpning som kräver full fokus. Det är myrar, rötter, stenar, ris och riktigt ojämnt underlag. Ena stunden klafsar du genom en blöt myr för att nästa stund hoppa mellan mossiga stenar. Det här är löpning för dig som vill ha en riktig utmaning och som orienterare älskar. De bästa skorna för den här typen av terränglöpning har en låg mellansula för nära markkontakt, aggressiv mönstring och mjukt gummi för bra grepp på alla underlag. Ovandelen ska vara riktigt slitstark, tunn och stabil för att hålla foten på plats och inte bli tung av vatten. Vissa gillar att springa med skor med metalldubbar för ännu bättre grepp.

Följande skor rekommenderar vi:  

Bergslöpning och ultralöpning

Löpning uppe på fjället och bergsmaraton är helt fantastiskt. Tystnaden och stillheten uppe på kalfjället tillsammans med naturupplevelsen är svårslagen. Den här typen av terränglöpning sker på ganska hård och stenig terräng. Ofta blir det lite längre distanser och många ultramaror går i fjällmiljö. Här är skor med relativt mycket dämpning bra, gärna med en platta som hindrar genomtramp i mellansulan och med en rundad geometri för att skona underben och fötter på de långa turerna. Grov mönstring i yttersulan och gärna en förstärkt ovandel som håller foten stabilt på plats är bra.

Testa någon av trailskorna nedan.

Tävlingar

När du vill vara riktigt snabb på hårda intervallpass i skogen eller på terrängtävlingar vill du inte kompromissa med skorna. Hög hastighet i blandad terräng kräver skor som är lätta, stabila och ger mycket energi tillbaka i steget. En låg profil är att föredra för bra kontroll med underlaget. Några terrängskor har nu även kolfiberplatta och superskum i mellansulan för ett extra driv i steget. Viktigt att passformen är tight och perfekt för din fot för att ge en smidigare och snabbare känsla. När det gäller klassisk terränglöpning som på DM och SM sker den alltid på gräs och där använder många spikskor för att få snabbhet och grepp. Följande skor kan vi tipsa om för dig som prioriterar bästa prestation på tävlingarna i terräng på upp till halvmaradistansen.

Här nedan hittar du våra bästa tips på terrängtävlingsskor.

Andra 'TIPS OCH TEST' inlägg