ÄNTLIGEN SOMMAR
TIPS OCH TEST

ÄNTLIGEN SOMMAR

BÄSTA TIPSEN FÖR DIN SOMMARLÖPNING

NJUT AV LÖPNINGEN I SOMMAR

Löpning under högsommaren kan vara helt underbart. Morgonjoggar i prunkande grönska inramat av fågelkvitter, stekheta intervallpass på en löparbana i gassande sol eller distanspass längst en ensam grusväg ute i skogen med ett avslutande bad för svalka. Under semestern har vi dessutom ofta mer tid för löpning. 

Sommarlöpning kan även vara utmanande med överhettning, seghet, pollenchocker och solsveda. Riktigt varmt väder och gassande sol påverkar prestationen och upplevelsen av dina löpturer markant. Det finns en anledning att den optimala temperaturen för snabba tider på maraton ligger runt 10 grader. Musklerna bildar mycket värme när vi springer och kroppen försöker på olika sätt att kyla ner sig för att vi inte ska bli överhettade. Ökad puls och slagvolym, mer cirkulation av blodet nära huden och svettning är några exempel. Vid hög temperatur kombinerat med hög luftfuktighet är kroppen inte lika effektiv på att kyla ner sig och vi måste då vara smarta för att minska värmestressen och minimera risken för kollaps. Hur bra vi klarar av värme är faktiskt högst individuellt, mellan annars jämngoda löpare kan prestationsförmågan i riktigt varmt väder skilja upp till 30 %. Det finns som tur är många sätt att hjälpa kroppen att klara av värmen. 

Löplabbet har samlat de bästa tipsen och produkterna för att göra sommarlöpningen till en njutning. Häng med!

SKYDDA KROPPEN MOT SOLEN

Vid löpning i strålande sol är det klokt att skydda sig mot solens UV-strålar. Smörj kroppen med solskydd och använd en skön och luftig keps för att skydda huvudet och hålla solen borta från ögonen. Vita kepsar är att föredra när det blir riktigt varmt och soligt ute då de reflekterar värme lite bättre men eftersom vi tycker att det är viktigt att springa med stil också har vi många snygga och funktionela modeller att välja på. Ett tips vid riktigt varma dagar är att doppa kepsen i kallt vatten och kyla ner innan passet och sedan blöta ner den när tillfälle ges under rundan. Hitta din favorit här nedan eller klicka in på länken för att se alla varianter. 

Alla Kepsar

 

SE BRA UT

Ett par lätta löparglasögon är ett måste soliga dagar. De skyddar ögonen mot skadliga UV-strålar och gör att du kan slappna av och slippa kisa vid ljusa förhållanden. De hjälper också till med kontrastseendet, välj då gärna ett par med polariserande linser. En stor bonus nu är att många löparglasögon är så snygga så att du kan ha dem till vardags också. För de som vill har vi också ”lunchbrickor” som LG-Skoog i RW-Podden kallar de lite rejälare varianterna.

Alla Löparglasögon

VÄLJ LUFTIGA FUNKTIONSKLÄDER

Ljusa och tunna funktionskläder som hjälper kroppen att dunsta svetten är ovärderligt när du springer i värmen. Bomullskläder som suger åt sig vätan gör att kroppen får svårare att kyla ner sig. En bonus är att många av funktionskläderna även skyddar mot UV-strålningen. Linne eller T-shirt tillsammans med shorts eller korta tights är en vinnande kombination på sommaren. Vi har massor med lätta och smidiga plagg att välja på. Här är några exempel.

Alla Kläder

 

HÅLL DIG HYDRERAD

Under sommarens heta dagar svettas vi betydligt mer än i vanliga fall och det blir väldigt viktigt att hålla koll på vätskebalansen under dina löpturer. De vanligaste symtomen på vätskebrist vid löpning är torr mun, huvudvärk och yrsel, muskeltrötthet och kramper, minskad uthållighet och prestation och minskat behov av att kissa. För att undvika detta är det viktigt att vara noga med att dricka vatten under hela dagen och se till att ha en bra balans redan innan passet. När vi svettas mycket förlorar vi även en hel del salter så det är ingen dum idé med en sportdryck innehållande elektrolyter eller lägga till en salttablett regelbundet. Under längre pass är det guld värt att ta med vätska i någon av våra smarta vätskebälten, handhållna flaskor eller vätskeryggsäckar.  Kom även ihåg att fylla på ordentligt med vätska efter passet, det många inte vet är att sömnen och därmed återhämrningen blir betydligt bättre om du har en bra vätskebalans innan du lägger dig.

Energi & Sportdryck              Midjeväskor          Ryggsäckar & Vätskesystem

UNDVIK SKAVSÅR

På sommaren när vi svettas mer än vanligt är risken för skavsår större än i vanliga fall. Tänk på att använda kläder som leder bort fukten, speciellt viktigt är underkläder och strumpor i funktionsmaterial som inte ger någon nötning. Smörj gärna in utsatta ställen med Bodyglide för att minska risken för skav och brännsår under armar, i ljumskar eller på fötterna. 

SPRING PÅ MORGON OCH KVÄLL

Ett bra tips kan vara att planera dina löpturer och undvika de varmaste tiderna på dygnet. Tidiga morgonlöpningar eller sena kvällslöpningar kan vara helt underbara och du slipper den största värmechocken. Ska du springa hårda intervaller en riktigt het dag är det helt ok att köra ett löpbandspass på ett luftkonditionerat gym och sen åka ut till stranden och njuta av solen efteråt istället.

KOMBINERA MED BAD ELLER TESTA SWIMRUN

Det finns få saker som slår ett bad efter en varm sommarlöpning. Det är härligt både för själen och kroppen. Kallt vatten kan snabba på återhämtningen och känslan att hoppa i havet efter ett intensivt pass i värmen är oslagbar. Ett annat tips är att lägga in ett badintermezzo under långpasset som Manne i Spring Snyggt-podden kallar det. Planera löpningen så att du halvvägs kan doppa dig snabbt och fortsätt sen springa. Kom då ihåg att smörja med Bodyglide innan så att du undviker skav.

En annan sommarfavorit är Swimrun där du omväxlande simmar och springer för att ta dig fram över sjöar, havet eller stock och sten. Varma dagar längar även vi löpare efter simsträckorna för svalka!

 

Andra 'TIPS OCH TEST' inlägg