LYFT DIN LÖPNING MED ÖKAD VOLYM
TIPS OCH TEST

LYFT DIN LÖPNING MED ÖKAD VOLYM

LÖPCOACH ANDERS SZALKAI TIPSAR

Ökad träningsvolym med distanslöpning – en nyckel till prestationsutveckling för många löpare. Distansträning och träningsvolym hänger ihop. Det är distansträningen, lugna korta pass upp till långpass, som bygger träningsvolym och grund. - Ökad volym via mer distans är för de allra flesta löpare en väg att förbättra prestationsförmågan. Visst finns det viss ökad risk för överbelastning vid ökad distansträning, rätt planerad träning och bra skor är en nyckel att klara ökningen och tillgodogöra sig träningen. När man väljer skor för distansträning tycker vi att man ska prioritera passform, komfort och dämpning. När det kommer till stabilitet och pronationsstöd beror det på löpsteg och erfarenhet, men även på hur långa träningspassen är, ju längre du springer desto tröttare blir muskler och mer stabilitet kan vara nödvändigt. Vi vill betona att pronation inte är något dåligt eller farlig, det är en naturlig rörelse som i de flesta fall inte behöver justeras, samtidig är det viktigt att veta att skor med pronationsstöd kan vara nödvändigt och hjälpa många löpare att hålla skador borta.

Olika vägar att öka träningsvolymen via grundläggande distans:

  • Morgonjogg – adderar volym, är tidseffektivt och kan fungera återhämtande
  • Förläng den vanliga rundan - spring lite längre än vad du brukar på några utvalda pass per vecka/månad.
  • Addera dubbelpass dagar – våga springa två lugna distanspass på en dag eller en kombination med ett lugnt distanspass och ett fart på samma dag. Adderar volym utan att du behöver fler träningsdagar.
  • Transport löpning på utvalda dagar/tillfällen. – Spring dit du ska, ett lugn distanspass som adderar volym och gör träningen riktigt tidseffektiv.
  • Stretcha ut långpasset – utvalda långpass kan omvandlas till utflyktslöpning där man avsätter extra tid att vara ute och springa. Inga fartkrav och ok med pauser, men med mål att springa klart längre än på ett vanligt långpass.
  • Förläng din uppvärmning – inför ett fartpass kan du inleda med en distansrunda som är klart längre än en vanlig uppvärmning. Funkar ofta bra när man man är van träna relativt mycket.
  • Testa en runstreak – att komma ut och springa minst 1,6 km om dagen (1 mile) gör adderar ofta bra volymökning för många – för 1,6 km löpningen har ofta en tendens att bli längre när man väl är ute på passet.
  • Lägg in en träningsweekend – gör ditt hemmaträningsläger. Få med vänner eller familj på utvalda delar och låt distansen bli en grund i längre som ger fin volymökning!

//Anders Szalkai

Andra 'TIPS OCH TEST' inlägg