Löplabbet - ingen springer som Du.

Ta hand om dina löparskor

Ta hand om dina löparskor

Ett par löparskor har en begränsad livslängd. Flera faktorer spelar in; hur ofta du springer, ditt löpsteg och dina kroppsliga och träningsmässiga förutsättningar. Ofta pratar man om att en mängdträningssko håller i ca 80-90 mil. För en löpare som springer några gånger i veckan innebär det att man bör byta springsko ungefär en gång om året. Även om du inte springer så ofta i dina skor så tappar skorna sina goda egenskaper. Så finns det ett par relativt oanvända löparskor hemma i garderoben så bör du ändå kika på att investera i ett par nya om de har blivit några år gamla.

För att dina löparskor ska hålla så länge som möjligt och dessutom hålla sig relativt fräscha så kan det vara bra att göra rent dem ibland. Kika igenom tipsen nedan.
 

• Tvätta aldrig dina löparskor i maskin. Om du vill göra rent dem, ta ur innersulan och borsta dem med t.ex. nagelborste, tvål och ljummet vatten.

• Innersulan kan du skölja av i ljummet tvålvatten.

• Skosnören kan du byta ut eller tvätta i maskin.

• Torka inte dina löparskor i torkskåp eller på element, lägg ordentligt med i tidningspapper i tåboxen, som du sedan byter ut tills skon torkat. Det tar ca 12 timmar för skon att torka.

• Låt inte dina löparskor stå i direkt solljus då det kan göra att de tappar formen.

• Om du springer mycket kan det vara bra att ha två par löparskor att variera med. Då har du alltid ett par skor som är torra och redo för en löptur.

• Löparskor är anpassade för rörelse framåt. Annan idrott eller aktivitet kan göra att skon inte håller eller tappar formen. Mängdträningsskor har inte stabiliteten för t.ex. fotboll, tennis och inomhussporter. En lättare tävlingssko eller barfotasko kan ändå med fördel användas vid styrketräning och funktionella pass inomhus. Dessa skor har en något lägre profil och dessa träningspass är bra tillfällen att träna upp fotens muskulatur.